wandelend hoofd mindfulness act

Ben jij een wandelend hoofd?

Ik ben een wandelend hoofd. Je hoort het mensen steeds vaker zeggen over zichzelf, maar wat bedoelen ze dan precies en wat betekent het?

Ook ik heb mezelf vaak een wandelend hoofd genoemd. En nog steeds ben ik sterk in beredeneren, begrijpen, analyseren, plannen. Dit betekent soms ook dat ik wat meer moeite moet doen om de signalen van mijn lichaam (op tijd) op te vangen en hier dan ook op in te spelen. Ik ga bijvoorbeeld over een grens van vermoeidheid en krijg dan vervolgens hoofdpijn.

Gedachtes beheersen een wandelend hoofd

Een wandelend hoofd zijn, kan ook betekenen dat je gedachtes je volledig beheersen. Dus dat je de hele dag gedachtes hebt over wat je allemaal moet, wat er allemaal niet goed gaat, dat je geen fouten mag maken, wat andere mensen wel niet van je denken, enzovoort. Onze emoties en gemoedstoestand zwabberen daar dan de hele tijd achteraan en zo zijn we slaaf van onze gedachtes.

Om nog een beetje de schijn van controle te houden, gaan we weer extra hard met het hoofd en de gedachtes en overtuigingen in de weer, om zo die zwabberende emoties in toom te houden en te onderdrukken. Soms gaat dit proces al helemaal onbewust. We zijn dan zo gewend dit wandelende hoofd te zijn dat het lijkt alsof we helemaal niets meer voelen.

wandelend hoofd act

Een mooie methode om hier mee aan de slag te gaan vind ik zelf ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Dit model gaat ervan uit dat er verschillende processen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van psychische klachten. Ons gedrag wordt steeds meer gereguleerd door een ingewikkeld netwerk van talige relaties die in ons hoofd bestaan, in plaats van door directe ervaringen. Hierdoor worden gedachtes als echt ervaren, en ervaren als feit.

Je kunt dus (veel) ervaren als waarheid vanuit een gedachte, terwijl dit niet gekoppeld is aan een daadwerkelijke ervaring. Dit heeft weer als gevolg dat we allerlei interne processen – zoals lichamelijke sensaties en emoties, confrontatie met onze identiteit – gaan vermijden en verbergen voor onszelf en anderen. Dit staat doorgaans een leven volgens persoonlijke waarden in de weg.

Volledige controle is een illusie

Volgens ACT heeft het niet zoveel zin om te proberen al je gedachtes te verdrijven. Dat je volledige controle kunt hebben over je gedachtes is een illusie. De poging controle over je gedachtes te verkrijgen, werkt vaak alleen maar averechts. Wat je wel kunt doen is deze gedachtes uitdagen door ze te checken, in een ander kader te plaatsen, humor te gebruiken, et cetera. Hierdoor kun je je gedachtes als het ware wat meer relativeren en er op een afstandelijke, kritische en niet-vijandige manier naar kijken. Zo wordt het effect dat deze gedachtes op je hebben minder groot.

Contact maken met het hier-en-nu helpt vervolgens om uit je hoofd te komen. Dat kan bijvoorbeeld door mindfulness, meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga. Dit alles kan helpen beter te ervaren wat er allemaal gaande is in jou (en niet alleen in je hoofd) en het ervaren van gevoelens die hierbij horen, hoe confronterend soms ook. Hierdoor ontstaat er ruimte, rust en kun je je gaan richten op jouw waarden en hoe je je leven wilt vormgeven.

Tips om uit een wandelend hoofd te komen

Maak de stappen om uit je hoofd te komen klein, dan is de kans groter dat je het blijft integreren in je dagelijkse leven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de ochtend begint met wat beweging, wandelen, yoga of meditatie en dat je niet als eerste actie na de wekker meteen naar je berichten op je telefoon kijkt en naar je planning voor die dag.

Of wees je gedurende de dag wat meer bewust van je houding. Trek je je schouders op, misschien een signaal dat je stress ervaart. Breng bewust wat meer ontspanning in je nek en schouders en kijk wat er gebeurt. Of wees je gedurende enkele minuten bewust van je uit- en inademing.

Beheersen jouw gedachtes je? Wil jij ook uit een wandelend hoofd komen en kun je wat hulp gebruiken om met een andere blik naar die gedachtes te kijken? Ik kan jou in coaching hierbij helpen. Stuur een berichtje naar info@nuchtereblik.nl voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.