Kan jouw carrière wat coaching gebruiken?

Een carrière moet altijd omhooggaan, zo is het heersende idee. Persoonlijke ontwikkeling en groei worden vaak gelijkgesteld met een volgende stap in je loopbaan nemen, naar een leidinggevende positie of in ieder geval naar een ‘hogere’ functie.

Als dit is wat je ambieert, is dat natuurlijk prima.

Maar wat nou als jij het gevoel hebt dat je almaar op je tenen moet lopen? Of dat je het allemaal best kunt, maar dat je het eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Het kan dan een bewuste keuze zijn om te gaan werken in een  andere functie op een lager niveau, waarbij je minder stress ervaart.

Demotie

Vaak is het zo dat deze optie, ook wel ‘demotie’ genoemd, vooral gebruikt wordt door oudere werknemers die geleidelijk naar hun pensioenleeftijd toegroeien. Ben je jonger, dan is de gebruikelijke trend toch vaak ‘the only way is up’. Wat mij betreft staan groei en ontwikkeling niet gelijk aan het almaar zetten van een volgende stap hoger op de carrièreladder.

Wanneer je bewust kiest voor een functie die jou leuk lijkt en die bij je past, of deze nou een stap hoger of lager is op je carrièreladder, laat je juist zien dat je weet wat jouw behoeften en waarden zijn en hoe jij dit wil invullen. Hoe jij je leven wil invullen. Hoe jij je tijd wil besteden. Hoe jij je balans wil tussen werk en privé.

Tijd dus om het taboe te doorbreken dat het alleen normaal is dat je een functie op lager niveau accepteert als je bijna je pensioenleeftijd hebt bereikt. Of dat je dat alleen doet als je je huidige functie niet meer aankunt.

Onderzoek toont aan dat er een paar (belangrijke) elementen zijn die maken dat je het naar je zin hebt op je werk:

– regelruimte, het kunnen beslissen over je eigen agenda, wanneer welke prioriteiten te stellen;

– verbinding met anderen, de band die je hebt met je collega’s;

–  je gewaardeerd voelen;

– zingeving, betekenis van wat je doet, nieuwe dingen kunnen leren.

Komen deze aspecten niet terug in jouw functie? Grote kans dat je het dan niet zo naar je zin hebt. En een andere plek waar jij meer happy bent hoeft dus niet altijd de volgende stap op die ladder te zijn.

Carrière en coaching

Wil je op zoek gaan naar wat voor jou belangrijk is in je (professionele) leven? Demotie, promotie of een andere richting? En wil je voor jouw ideale carrière wat hulp in de vorm van coaching? Stuur mij een berichtje op info@nuchtereblik.nl.