zandloper tijd

Tijd

Geen tijd om dit te lezen? Doe het dan juist wel!

Tijd blijft een vreemd begrip. Alhoewel, met tijd zelf is er niets aan de hand. Die is altijd hetzelfde. Het klokje tikt altijd hetzelfde. Een seconde is een seconde.

Maar onze beleving van tijd kan hemelsbreed verschillen. Zo besefte ik onlangs dat we alweer bijna zeven jaar in ons huidige huis wonen. Waar blijft die tijd! Om nog maar te zwijgen over een vriendin van vroeger die ik uit het oog verloren was. Ik kwam haar kortgeleden toevallig ergens tegen. We hadden elkaar meer dan dertig jaar niet meer gezien!

Of andersom, die keer dat ik bij de tandarts toch besloot deze keer stoer geen verdoving te nemen bij het vullen van een gaatje. Wat leken de seconden tergend lang te tikken, wachtend op die ene pijnscheut die misschien dan toch komen ging. Of het uitruimen van de vaatwasser dat niet langer dan vijf minuten duurt en daar dan een paar uur tegen aanhikken. Of het moeilijk kunnen vinden van tijd om tien, vijftien minuten per dag te mediteren… Zo kan het ook voelen met de drukte in je leven. De afgelopen periode was voor mij een drukke tijd met een bijna fulltime baan, het volgen van een intensieve opleiding en het maken van mijn website voor coaching. Achteraf denk ik: hoe heb ik daar in hemelsnaam de tijd voor gehad? Maar het ging.

Tijd om keuzes te maken

Soms schuurde het, bijvoorbeeld bij afspreken met dierbaren en samen leuke dingen ondernemen. Maar heb ik me veel moeten ontzeggen? Nee dat nou ook weer niet. Het was keuzes maken, dat wel. Bewust keuzes maken voor dat wat ik op dat moment wilde doen en hoe ik dat wilde doen. Natuurlijk wel binnen een bepaald kader, binnen dat wat in mijn werk van mij verwacht werd of in mijn opleiding. Maar juist omdat duidelijk was dat tijd kostbaar was, lukte het ook de keuzes te maken en bijvoorbeeld tijd vrij te maken om wel even iets spontaan te ondernemen of om een middag op de bank een boek te lezen.

Hoe voorkom je nou dat je het gevoel krijgt dat de tijd je overneemt, dat je het gevoel krijgt geleefd te worden?

Vanuit mindfulness, gebaseerd op elementen uit de boeddhistische tradities, kun je bewust aandacht geven aan het huidige moment, zonder hierover te oordelen. Dit kan elk moment en hoeft niet veel moeite (en tijd 😉 te kosten. Wees je eens bewust van de kop koffie of thee die je aan het drinken bent, bijvoorbeeld. Proef goed de smaak ervan, hoe de textuur is, wat voor gevoel je krijgt in je lichaam. Hoe het voelt om onder een warme douche te staan en het water te voelen op je lijf. De wind op je gezicht als je buiten loopt. Of hoe het voelt om je voeten op de grond te zetten ’s morgens als je je bed uit stapt.

Tijd voor bewustzijn

Het kan misschien vreemd voelen om hier zo bewust mee bezig te zijn, maar het is eigenlijk heel basic en down-to-earth. Ook de gedachtes en oordelen die je erbij hebt kun je gewoon eens observeren zonder dat je er wat van vindt.

Wanneer je dit langer doet, zul je langzaam aan bemerken dat je opmerkzamer wordt voor dat wat er in jouw lijf gaande is, jouw gevoelens en jouw gedachtes. Je wordt je ervan bewust dat de meeste gedachtes en gevoelens komen en ook weer gaan. Je hoeft je er niet door te laten meeslepen als je dat niet wil. Evenmin hoef je ze uit alle macht tegen te houden. Zo behoud je beter je connectie met jouw interne wereld en kun je ook bewuster keuzes gaan maken in periodes met een volle agenda. Omdat je beter kunt aanvoelen waar de grenzen voor jou liggen en hoe jij ervoor kiest om jouw seconde, minuut of uur in te vullen op dat moment.