vrouw met handen in het haar

Belemmerende overtuigingen

Wie ben je? Wat is je ervaring tot nu toe? Wat wil je vandaag halen? Wat zinnen waarmee een voorstelrondje bij een training vaak standaard begint. Ik heb steeds meer moeite met die eerste vraag. Want wie ben je werkelijk? Die vraag is eigenlijk een diep filosofische, spirituele vraag (zei ik met mijn nuchtere blik 😉).

Natuurlijk ben ik een partner, een dochter, een zus, een vriendin, een coach, een arbeidsdeskundige. En natuurlijk begin ik een praatje altijd over mijn werk, over waar ik woon, wat ik doe en wat ik leuk vind. Maar dit zijn rollen in relatie tot anderen: in een familie, in vriendschappen of in een bedrijf.

Het zijn rollen die ik heb in bepaalde situaties, het is niet wie ik werkelijk ben. Ook zogenoemde karaktereigenschappen: rustig, bedachtzaam, geduldig, spontaan, grappig, integer, serieus, onhandig. Het zijn allemaal uitdrukkingen van hoe ik mezelf zie, weerspiegeld in de ogen van anderen en van mezelf. En gebouwd op allerlei overtuigingen en ervaringen.

Het is maar de vraag of dit is wie ik werkelijk in essentie ben. Wie ik dan wél (werkelijk) ben? Ik kom er wel steeds dichterbij, maar ik kan het niet eens in woorden uitdrukken. En het verandert steeds een beetje. Dus wat mij betreft kan die eerste vraag ‘wie ben je?’ beter vervangen worden door ‘wat doe je?’ Want daar kan ik meer mee uit de voeten. 

Wie ben je werkelijk?

vrouw met handen voor ogen

Je bent niet wat je denkt of wat je doet

Als je jezelf wat minder identificeert met de rol(len) die je hebt, kan dit helpen rust te vinden in jezelf. Je trekt het je dan minder persoonlijk aan als je faalt in iets. Het falen zit ’m immers in datgene wat je doet, niet dat wat je bent. Ook kan het je helpen met inzien dat alles wat je tot nu toe dacht over jezelf, niets hoeft te zeggen over wie je echt bent. En ook dat alles wat je zegt tegen jezelf, niet is wat je daadwerkelijk bent. En dat je dus uit die comfortzone kunt stappen als je inziet dat jouw gedachtes maar gedachtes zijn.

Een oefening om te beginnen die je kunt doen is de volgende. Neem een vel papier en neem de tijd. Een minuut of tien is voldoende. Schrijf alles wat je denkt op. Dus ook als je de oefening stom of raar vindt, bijvoorbeeld. Schrijf steeds op wat er in je opkomt.

Kijk vervolgens eens naar wat je hebt opgeschreven. Wat denk en voel je erbij als je jouw gedachtes zo op papier ziet? Grote kans dat er wat overtuigingen bij zitten over jezelf. En dat kan best confronterend zijn. Staat jouw blaadje helemaal vol? En dit is nog maar tien minuten. Ons hoofd gaat heel de dag door met dit geroeptoeter.

Het zijn overtuigingen, gewoontes, reacties en patronen, opgebouwd vanuit jouw levenservaring. Sommige zijn helpend, sommige zijn belemmerend. Maar het belangrijkste is dat ze niet waar hoeven te zijn en dat het niet is wat jij echt bent.

Wie ben je werkelijk? Onderzoek het met coaching! Wil jij in coaching onderzoeken wat jou overtuigingen zijn?  En leren hoe je deze kunt uitdagen of op een andere manier kunt bekijken, zodat jouw eigen systeem voor jou gaat werken en je je doelen kunt bereiken? Stuur me dan een berichtje op info@nuchtereblik.nl