Alcohol en werk

Werkgevers geven steeds meer aandacht aan het belang van een gezonde leefstijl als preventie voor het voorkomen van ziekteverzuim en uitval. Het Trimbos-instituut en het samenwerkingsverband vroegsignalering alcoholproblematiek hebben een werkwijzer ontwikkeld voor medewerkers, werkgevers en bedrijfsartsen om eventuele problemen met alcohol vroegtijdig te signaleren.

Wat mij betreft is het positief dat er steeds meer aandacht voor is. Essentieel is naar mijn idee dat de schaamte om over alcoholgebruik te praten er af gaat. En het denken in hokjes. Zolang je maar geen echte alcoholist bent is er toch zeker niks aan de hand…? Het grootste deel van de alcoholdrinkende bevolking bevindt zich in het grijze gebied. Drinkt stevig of gezellig zoals dat heet. Omdat alcohol zo sociaal geaccepteerd is en er zo bij hoort valt dit niet op als een probleem, zowel niet bij jezelf als bij anderen.

Dus weg met die hokjes! Natuurlijk, hoe meer je drinkt hoe ongezonder en hoe meer de alcohol jou overneemt. Verslaving kan echter ook al zitten in 2 glazen per dag drinken en daar niet zonder kunnen. Het gaat er om of je werkelijk vrij bent van alcohol of niet. Dus raak jij al in paniek bij het idee die 2 glazen te missen? Dan is het de moeite waard om te onderzoeken of je jezelf vrij kunt maken van deze afhankelijkheid. Wie weet wat het je oplevert…

Bij 1 glas alcohol per dag ontstaat er volgens de Gezondheidsraad al gezondheidsschade, zeker bij vrouwen die daarmee een verhoogde kans op borstkanker hebben. Dat is inmiddels bekend. En even voor de duidelijkheid; je kunt hier niet 1 op 1 conclusies uit trekken. Of je wel of niet kanker krijgt heeft met veel factoren te maken, pech, erfelijke aanleg, leefstijl, leeftijd, voeding, gewicht, onderliggende ziektes, blootstelling aan bepaalde stoffen en allerlei factoren. Alcohol is een van de risicofactoren.

En ook ben ik niet van de blauwe knoop. Ik ben er niet op uit om mensen te verbieden alcohol te drinken of dit van ze af te pakken. Iedereen moet lekker zelf doen waar hij/zij/hen zin in heeft. Het werkt ook niet om dat af te dwingen. Maar als je al zo ver bent gekomen met lezen dan is er vast al iets van bewustwording 🙂 Als ik dat plaatje in die folder zie met alle gezondheidsklachten waarop je meer risico hebt bij regelmatig alcohol, dan heb ik maar van 1 ding spijt en dat is dat ik niet eerder ben gestopt met alcohol. Zeker nu ik weet dat ik me zoveel beter voel dan toen ik nog wel regelmatig alcohol dronk.

Goede voorlichting en het openbreken van taboe’s is belangrijk. Daarbij is het naar mijn idee essentieel dat ook artsen zoals bedrijfsartsen en huisartsen eerlijk naar hun eigen drinkgedrag kijken. Zo zullen artsen die zelf ook regelmatig alcohol drinken wellicht het probleem van iemand niet herkennen of signaleren die in dat grijze gebied van alcohol drinken verkeert, simpelweg omdat ze er zelf ook in zitten en dit niet signaleren als probleem of risico.

Toen ik een paar jaar geleden bij de huisarts kwam omdat ik slecht sliep (vanwege overgangsklachten en stress dacht ik toen) kan ik me niet herinneren dat het ook maar enig moment over alcoholgebruik is gegaan. Terwijl toen ik eenmaal gestopt was met alcohol ik toch echt veel beter ben gaan slapen.

Gelukkig komt er steeds meer positieve aandacht voor de gezondheidsvoordelen van een alcoholvrij leven. En daarbij helpt het dat organisaties als SVA en Trimbos met voorlichting het werkelijke plaatje over alcohol duidelijk maken.

Wil jij meer informatie over coaching bij stoppen of minderen met alcohol? Klik hier.