Is dat niet saai zonder alcohol?

Voor veel mensen kan het onoverkomelijk lijken om (helemaal) te stoppen met alcohol. Ik herken dat. Voordat ik zelf gestopt was kon ik me ook  niet voorstellen dat het leven nog echt leuk kon zijn zonder alcohol. “Als ik dat nou óók niet meer mag, nou dan hoeft het voor mij niet meer”  heb ik wel eens uitgeroepen.  Nu vind ik dat te bizar om over na te denken. Maar het kan zeker voelen als het opgeven van dé manier om plezier en ontspanning te beleven, een vriend, een instant-medicijn bij stress, verdriet, het zoeken van ontspanning, plezier beleven. 

Voor een hoop mensen is alcohol helemaal verweven met hun bestaan en staat het voor hen synoniem met plezier, ontspanning, verbinding met anderen of een manier om in één klap van je rotgevoel af te komen. Dit wordt nog eens versterkt en bevestigd door de rol die alcohol heeft in onze maatschappij en alle sociale verbanden daarin. Bij vrijwel alle gebeurtenissen van leuk tot verdrietig wordt alcohol geschonken en gedronken en heeft dit een rituele functie. Dus je wordt als het ware ook nog eens bevestigd in dit idee.

Alcohol voegt echter niets toe aan het leven. Dat weet ik nu. Alles wat je denkt uit alcohol te kunnen halen, troost, ontspanning, plezier, geluk, dat alles zit gewoon in jezelf. Klinkt cliché, maar waar. Ook het idee dat je meer verbinding krijgt met anderen als je een glaasje op hebt is pertinent niet waar. Ook in fysiek/biologische zin niet, in hoe dit in je hersenen werkt. Je denkt misschien dat je allemaal interessante gesprekken met anderen aan het houden bent en nader tot elkaar komt, maar in feite zak je weg in je eigen roes en sluit je je juist af van anderen op dat moment.

Mis ik dan helemaal niks? Het komt nog wel eens voorbij, als ik mooie glazen zie staan op een kraakwit gedekte tafel in een restaurant bijvoorbeeld. Of soms onverwacht zomaar uit het niets als iets me triggert, een bepaald gevoel. En als ik er lang aan ga denken dan weet ik nog wel hoe dat was dat lekkere ontspannen gevoel bij dat eerste glas.

Maar met wat ik nu weet, wat ik er allemaal voor terug heb gekregen, het hele proces van ontwikkeling wat ik daarna aangegaan ben, wat het mij heeft opgeleverd, nee dan hoeft het van mij niet meer, ook niet dat ene glas. Ik heb ook geen zin meer in dat gevecht met mezelf daarna om het bij dat ene glas te houden. Dat is voor mij niet reëel en waarom zou ik ook? Het leven is helemaal goed zoals het nu is, zonder alcohol. Het is niet altijd jippie holadiee maar ik voel meer rust, pak de dingen aan en voel me steeds meer mezelf.

Dit alles kun je nog niet weten, nog niet voelen en niet ervaren als je net bent begonnen met het stoppen met alcohol of als je dit wilt gaan doen. Hoe hard iemand dit ook tegen je zegt. Je denk waarschijnlijk ook nu je dit aan het lezen bent: yeah right, ze kan dit allemaal wel opschrijven zo maar ik vind het nog steeds hartstikke saai zonder alcohol. Misschien wekt mijn verhaal zelfs irritatie bij je op. Je kunt alleen maar zelf gaan ervaren of het leven zonder alcohol is hoe je denkt dat dit gaat zijn, door het te gaan ervaren. En dat heeft tijd nodig.

Geef jezelf die tijd! Ga het experiment aan om een langere periode geen alcohol te drinken en kijk wat er gebeurt. Je doet er je lijf en je geest er een groot plezier mee geloof me.

Laat je dus niet weerhouden door de angst dat het leven niet leuk meer is zonder alcohol, de angst dat je het toch niet volhoudt of  wat voor angst dan ook. Doe het stap-voor-stap. Alles begint met een begin. Je bepaalt zelf je eigen weg. En je bepaalt uiteindelijk zelf hoe(veel) je wilt drinken en wat je (niet) wilt veranderen. Het is jouw leven.

Voor het wezenlijk kunnen veranderen van je gedrag en gewoontes is het wel nodig om een vaste periode in het geheel geen alcohol te drinken. Dit zorgt ervoor dat je goed kunt ervaren hoe dit is en je ook afstand kunt nemen van de alcohol zelf. Vermijd termen als “ nooit meer”  of “ de rest van je leven” ons brein kan hier niet mee omgaan, dit is onoverzichtelijk lang namelijk en daarmee lijkt het onhaalbaar. Voor je het weet zit je dan alweer met een glaasje cava in je hand om deze paniek te sussen! Dat was nou net niet de bedoeling ?. Houd het bij een periode die voor jou te overzien is. Tenminste een maand, nog mooier is het als je dit tenminste drie maanden gaat doen. In deze periode spreek je af in het geheel niet te drinken. Dit geeft je rust en duidelijkheid voor een overzichtelijke periode.

Begin gewoon bij het begin. Wil je hierbij een kickstart in de goede richting? Schrijf je dan in voor de challenge een maand alcoholvrij. Je krijgt dan ondersteuning in de vorm van wekelijkse mails en video’s en je ontvangt er gratis mijn e-book bij.

Wil je je alcoholgewoontes structureel veranderen dan ontkom je er niet aan om ook aan de slag te gaan met wezenlijke vragen zoals waarom drink ik eigenlijk? Wat maakt dat ik bang ben dat het saai of (….)wordt zonder alcohol? Al deze vragen zullen je leiden naar wat jij in essentie bent zonder de alcohol. Ik denk zomaar dat er een wereld voor je open gaat! Wil je hierbij  individuele coaching, meld je dan aan voor een gratis en vrijblijvend online kennismakingsgesprek. Dan kunnen we bespreken wat je wensen en verwachtingen zijn, waar ik je bij kan helpen en kunnen we een coachingstraject op maat afspreken. Of neem deel aan het traject in 8 weken alcoholvrij.

Nuchtere groet!

Ester