Drink ik te veel?

Vraag jij je weleens af: drink ik te veel? De een valt in slaap na het tweede glas wijn, de ander tikt rustig een fles rosé op een zomeravond weg, en een derde drinkt de hele week niet maar trekt op vrijdag wel weer de tap leeg omdat dan immers het weekend ‘gevierd’ moet worden.

Ook bestaan er verschillende regels die je wellicht hanteert voor jezelf. Bijvoorbeeld niet voor vijf uur ’s middags alcohol drinken. Of doordeweeks niet en in het weekend onbeperkt. Of nooit alleen thuis maar altijd met anderen samen.

Wanneer drink je te veel?

Volgens de Gezondheidsraad bestaan er de volgende definities:

Overmatige drinkers
Onder overmatige drinkers wordt verstaan: personen die meer dan 14 glazen alcohol per week (voor vrouwen) en 21 (voor mannen) drinken.

Zware drinkers
Onder zware drinkers wordt verstaan: personen die minstens één keer per week ten minste vier (voor vrouwen) en zes (voor mannen) glazen alcohol op één dag drinken.

Bingedrinken
Bingedrinken wil zeggen: het drinken van vijf glazen alcohol of meer tijdens één enkele gelegenheid.

Let wel een wijnglas is 100 milliliter! Meet het maar eens op met een maatbeker. Grote kans is dat ‘glas’ dat jij normaliter inschenkt wel meer dan dat is! Ook in de horeca krijg je geen wijnglas met 100 milliliter. Krijg je dat wel dan voel je je waarschijnlijk bekocht?. Het zou betekenen dat er uit een fles 7,5 glazen gaan. De meeste mensen schenken echter ongeveer 5 ‘glazen’ uit een fles.

Drink jij dus elke dag 2 gewoon ingeschonken glazen van ongeveer 150 milliliter dan ben je dus al een overmatige drinker. Drink je 1 keer per week 3 glazen van 150 milliliter dan ben je al een zware drinker! En als je op een vrijdagavond 2 biertjes en 3 bellen van 150 milliliter wijn drinkt, dan ben je al aan het bingedrinken.

alcohol tap drink ik teveel?

Problematisch of niet?

Grote kans dat jij het hierboven beschreven drinkgedag helemaal niet als problematisch ziet maar als heel normaal. Dat heeft alles te maken met de rol die alcohol heeft in onze samenleving. Iedereen doet het! En als je om je heen mensen ziet die hetzelfde drinken, of wel meer, waarom zou jouw drinkgedrag dan problematisch zijn?

De normen zijn helder. Overigens is het advies van de Gezondheidsraad om helemaal geen alcohol te drinken. En als dat dan toch te veel gevraagd is, dan niet meer dan 1 glas per dag (100 milliliter wijn of 250 milliliter bier).

Betekent dit dan dat je een probleem hebt?

Ik zal je nooit wat opleggen. Je bepaalt zelf wat je doet. Met het vingertje wijzen helpt niet. Grote kans dat je dat alleen maar bloedirritant vindt. Maar laat eens tot je doordringen wat jouw drinkgedrag volgens de normen betekent. En alcohol is een verslavend goedje. Door de jaren heen kan het je soms steeds meer in beslag gaan nemen zonder dat je het eigenlijk doorhebt.

Drink ik te veel?

Kijk eens eerlijk naar de volgende signalen:

– Is alcohol drinken een gewoonte geworden waar je eigenlijk niet meer zonder kunt?
– Drink je alcohol om te kunnen ontspannen of om een vervelend gevoel te verdoven?
– Drink je altijd meer dan je je had voorgenomen?
– Wijst iemand uit je omgeving je er weleens op dat het ook wel een tandje minder kan?
– Raak je in paniek bij het idee dat je nooit meer zou mogen drinken?
– Lukt stoppen wel een tijdje maar ga je daarna extra veel drinken (inhalen)?

Misschien heeft alcohol dan meer impact in jouw leven dan je beseft.

Wil je aan de slag met een periode stoppen met alcohol en wil je daarbij gecoacht worden?
Stuur een berichtje naar info@nuchtereblik.nl dan plannen we een gratis kennismakingsgesprek!

Start met de challenge 30 dagen zonder alcohol of volg het traject in 8 weken alcoholvrij.