Nuchtere feestdagen

Als je net (of wat langer) gestopt bent met alcohol drinken, kunnen de feestdagen aan het eind van het jaar iets zijn waar je tegen op kunt zien. Alcohol en feest zijn zo synoniem in onze cultuur ingebakken, zeker met de feestdagen. We worden overspoeld met reclames van gezellige familiediners met de wijnglazen op tafel, het proosten op het nieuwe jaar en natuurlijk de kerstborrel op het werk. Reden voor paniek? Nee hoor, met deze tips kun jij een fijne en gezellige tijd beleven ook zonder die alcohol.

Nuchtere feestdagen: zo maak je er wat van:

  1. Als je nog niet zo lang gestopt bent met het drinken van alcohol en dit nog kwetsbaar voor je aanvoelt, zorg dan dat je voorbereid bent. Bedenk wat je zegt als je gezelschap vraagt waarom je geen alcohol drinkt. Je hoeft geen tekst en uitleg te geven als je dat niet wilt. Zeg gewoon dat je nu vandaag niet drinkt, verder niet.
  2. Bedenk van tevoren wat je anders zou kunnen drinken, neem desnoods een fles van je favoriete alcoholvrije champagne mee. Of ga lekker aan de slag met een mocktail. Maak van jouw drankje ook een feestje. Er is genoeg op de markt. Lees in dit blog wat je wel kunt drinken.
  3. Ga weg als je het niet meer naar je zin hebt. Is jouw gezelschap op de kerstborrel bij de lalfase aangekomen en hoor je alweer voor de vierde keer hetzelfde verhaal, ga dan naar huis en pak je avond verder op met iets wat je leuk vindt
  4. Zoek eens wat gezelschap van anderen op andere momenten van de dag. Spreek af om te gaan wandelen (je hebt er nu een fris hoofd voor), ga lunchen, sporten of spelletjes doen.

Richt je op dat wat jij graag wilt, de mensen die jij wilt zien, met wie jij samen tijd door wilt brengen. Doe dat op een manier die goed voor jou is. Pas je niet aan aan wat je denkt dat er van jou verwacht wordt of wat ‘hoort’. Het zijn jouw feestdagen, doe wat goed voelt!

Meer weten over het tijdelijk of langer stoppen met alcohol? Zoek je coaching daarbij?

Kijk dan op coaching bij stoppen of minderen met alcohol

Fijne dagen!

Ester